Mat i skolan

Skolmatsarmband

I Falköpings kommun är maten ett medel för att nå god och jämlik hälsa för kommunens invånare. Måltiderna som serveras i kommunen är komponerade för att främja både hälsa och miljö.

Bra matvanor är en förutsättning för att må bra, växa, utvecklas, leka, röra på sig och gå i skolan. Barn och elever som äter tillräckligt med bra mat orkar med både fysiska aktiviteter och uppgifter som kräver koncentration och har därför bättre förutsättningar att klara av de dagliga aktiviteterna i förskolan och skolan.

Ansvariga och berörd personal inom förskola och skola ska arbeta för att gemensamt ge förutsättningar för barn och elever och att känna matglädje och kunna få insikt om matvanors betydelse i ett livslångt perspektiv.

Måltidernas innehåll

Måltidsordning: Frukost, lunch och mellanmål ska tillsammans ge barnet 65-70 % av rekommenderat dagsbehov av energi- och näringsämnen. Detta fördelas enligt följande:

 • Frukost 20-25 %
  Exempel på måltidsinnehåll (fritids och förskola): Gröt, naturell fil, yoghurt, flingor, basmüsli, mos/sylt, mjölk/chokladmjölk, ägg och kaviar. Varje dag ingår: Bröd, bordsmargarin, ost, köttpålägg, grönsaker, frukt/juice och mjölk.
 • Mellanmål (fruktstund) 5-10 %
  Exempel på måltidsinnehåll (förskola): Frukt/grönsak
 • Lunch 25-35 %
  Exempel på måltidsinnehåll: Varmrätt, salladsbord (grönsaker/rotfukter/frukt). Minst tre sorter på förskolan och sex sorter på skolan, samt grovt/mjukt/hårt bröd, bordsmargarin och mjölk. När dagens lunch består av gröt eller soppa serveras pålägg till brödet. Dessa dagar serveras ett kraftigare mellanmål på fritids, till exempel korv med bröd eller potatisbullar.
 • Mellanmål 10-15 %
  Exempel på måltidsinnehåll (fritids och förskola): Varieras mellan bröd, bordsmargarin, ost, köttpålägg, kokt ägg och kaviar, grönsaker, frukt, mjölk/chokladmjölk, smoothie, fil, yoghurt och flingor, kokt bärkräm.

Alternativrätter och traditionsmåltider

I skolan serveras alternativrätter fem dagar i veckan. När det är soppa serveras alltid två olika sorters soppa. I samband med jul, påsk och midsommar serveras lunch med traditionella rätter.

Var kommer maten ifrån?

 • Svartemadens lantbruk levererar vår potatis. De har odlat potatis på sin gård utanför Vara i fyrtiofem år och sedan några år tillbaka har de också en skallinje där de förädlar sin egen potatis.
 • Mössebergsbagaren i Falköping levererar färskt bröd och kaffebröd.
 • Skåne Mejerier levererar mjölk, fil och grädde.
 • Svensk Cater lokaliserat i Uddevalla levererar färsk frukt och grönsaker, kolonialvaror och delar av mejerivaror.
 • Dafgårds levererar delar av kött- och charkprodukter, frysta grönsaker och bär, fryst bröd, färs-och fiskprodukter och färdigmat till exempel pannkakor. Dafgårds ligger i Källby utanför Lidköping och har egen produktion på de flesta av sina varor.
 • Martin & Servera levererar kolonialvaror, ost, matfett och delar av kött- och charkprodukter från Halmstad.           
 • Bröderna Hanssons i Göteborg levererar färsk fisk.

Pedagogiska måltider

Pedagogiska måltider är en arbetsuppgift i verksamheten där personalen aktivt deltar genom att skapa en god gemenskap runt bordet, skapa goda matvanor samt vara en god förebild och inspirera barn och elever att smaka av maten som erbjuds.

Specialkost

Specialkost serveras till de som av medicinska, religiösa eller etiska skäl inte kan äta av den ordinarie maten. Kosten följer då fortfarande Nordiska näringsrekommendationer (NNR) gällande energi- och näringsintag, måltidsordning och livsmedelsval.

Kommunens kök

Varje produktionskök har möjlighet att göra sin egen matsedel efter en grundmatsedel. På grund av detta kan det uppstå variationer mellan olika kök. Ta gärna kontakt med ditt kök om du har några funderingar.