Artikelns bäst före-datum har passerat och är kanske inte längre aktuell.

Publicerad: 2019-09-25

QR-vandring vid Platåskolan

Elever går QR-kodvandring

Landskapsarkitekten Stuart Hope fick många bra tips om Platåskolans utemiljö av bland andra fr.v. Amanda Ekblom, Julia Kahrs, Linn Nylén, Mirjam Boukachabia, Jonna Höök och Frans Pasula.

Planeringen för Platåskolan fortsätter. Häromdagen fick representanter för berörda högstadieskolors elevråd besöka området vid kalkbrottet för att ge sina synpunkter på skolans utemiljö. Många blev förvånade över att det finns gott om plats för ungdomarnas egna önskemål om vad en god utemiljö bör innehålla.

I arbetet med den nya skolorganisationen har skolelever varit delaktiga under processens gång. De har framfört tankar och idéer om hur vi skapar bra lärmiljöer, både för skolbyggnader och dess utemiljöer. Den här dagen var de inbjudna till en workshop med Tengbom arkitekter för att ge konkreta tips inför planeringen av Platåskolans utemiljö.

QR-vandring i kalkbrottet

De 24 eleverna fick först en introduktion och delades sedan in i tre grupper som tog sig ut i området vid kalkbrottet. Med hjälp av sina mobiltelefoner, och utifrån tre olika QR-punkter, kunde de se VR-bilder och få en uppfattning om skolbyggnadens placering och ytorna för skolans utemiljö.

Aktiva, trygga och lugna zoner

Med hjälp av skisser och färgpennor markerade eleverna var de ville ha aktiva, trygga och lugna zoner, bra belysning, gångstråk och parkeringar för cyklar, mopeder och EPA-traktorer. De markerade var de ville mötas och hänga, ha en scen och var uteklassrum kunde placeras. Eleverna hade även önskemål om dricksfontäner, utekök, växthus, möjlighet till olika typer av bollsporter, löpslingor, musikstationer med högtalare med mera. Utsmyckningar i form av belysning, konst och växter är också viktigt för att skapa trivsel i utemiljön.

− Engagemanget från eleverna var stort och arkitekterna har fått många tips om hur skolans utemiljö kan utformas, konstaterar Björn Stenström, projektsamordnare. Jag upplevde att eleverna blev förvånade över vilka möjligheter som ges till en bra, spännande och varierad utemiljö.