Artikelns bäst före-datum har passerat och är kanske inte längre aktuell.

Publicerad: 2018-07-13

Tjuvar lurar till sig äldres kontokort och kontouppgifter

Polis och tidningar har gått ut med nyheten och varnar om brott där äldre blir uppringda och erbjuds få sina brandvarnare kollade. Tjuvar vill på detta sätt komma åt deras kontokort och kontouppgifter genom en liten arbetskostnad.
– När vi på Samhällsskydd mellersta Skaraborg utför dessa tjänster är det kostnadsfritt, i informationssyfte och vi anmäler alltid till bostadsbolaget att vi kommer, säger Mikael Ström, brandmästare.

De äldre informeras av tjuvarna att brandvarnskontrollen är gratis, men att arbetet kostar och de ombeds betala med kort. Polis och tidningar har gått ut med nyheten och varnar om dessa brott, samt att de har förekommit i vårt ansvarsområde, bland annat Tidaholm.

Känn dig trygg med att vi kommer

Eftersom det finns en risk att tjuvarna presenterar sig som räddningstjänst vill vi förtydliga att när vi på Samhällsskydd mellersta Skaraborg utför kontroller av brandvarnare i människors hem är det:

  • kostnadsfritt,
  • i informationssyfte, och
  • vi anmäler till bostadsbolaget innan att vi kommer.

Vi har alltid uniform med märkning "Samhällsskydd mellersta Skaraborg", vilket är en trygghetsfaktor att titta efter. Människor ska känna sig trygga med att vi kommer hem till dem.

Brandmästare Mikael Ström

– När vi på Samhällsskydd mellersta Skaraborg utför kontroller av brandvarnare är det kostnadsfritt, i informationssyfte och vi anmäler alltid till bostadsbolaget att vi kommer, säger Mikael Ström, brandmästare.

Inga hembesök under sommaren

Under sommaren/semestertiderna har vi ingen pågående kampanj med hembesök. Vi utför även Säkerhetservice för äldre, men då kontaktar du som kund oss.

Säkerhetsservice erbjuds till dig som är 70 år eller äldre och bor i Falköping eller Tidaholm. Syftet är att skapa trygghet samt förebygga och minska antalet olyckor i hemmet.

Du kan få hjälp med följande tjänster i ditt hem:

  • Byte av glödlampor, proppar och batterier
  • Fästa sladdar
  • Halksäkra mattor
  • Sätta upp gardiner och tavlor
  • Montera brandvarnare

I kommunerna Skara och Götene erbjuder vi rådgivning för att minska risker i hemmet.