Små ljusglimtar i virustider

Just nu är det många aktiviteter, evenemang och verksam­heter som ställs in. Men det finns också exempel på motsatsen. Fortfarande gäller dock att du ska vara frisk när du vistas på allmänna platser. Är du sjuk, har symtom eller tillhör en riskgrupp ska du stanna hemma. Vänligen respektera de rekom­men­dationer som gäller!

50-talsfest på Kataringården!

Häromdagen var det 50-talsfest i strålande väder för de boende på Katarinagårdens äldreboende i Torbjörntorp. Trots coronatider så går det att ha roligt, bara man tänker på att hålla avstånd. Festen började med en grillunch ute på den fina innergården. I samlingssalen hade personalen gjort en utställning med 50-talsprylar som väckte härliga minnen. Chokladhjulet och ett lotteri med många vinster var också uppskattat

Alla ungdomar som sökt feriepraktik får jobb i sommar

Alla platser för feriepraktik inom vård och omsorg samt barnomsorg försvann när coronapandemin var ett faktum. Men arbetsmarknadscenter och kommunens förvaltningar har kraftsamlat och lyckats få fram nya platser till alla ungdomar som sökt feriepraktik på sommarlovet. Läs mer här!

Häng med på stadsvandring!

Är du intresserad av konst, historia och street art? I sommar (4 juni – 25 september) arrangerar kultur- och fritidsförvaltningen tolv mycket spännande och intressanta vandringar i samarbete med Galleri Rizoma, Falbygdens hembygds- och fornminnesförening samt Studiefrämjandet.
Vandringarna är gratis, men du måste anmäla dig innan! Läs mer om stadsvandringarna

Ny lekplats i Plantis

Lagom till sommaren får den fina stadsparken i Falköping en efterläntad uppfräschning. Just nu byggs en ny lekplats och en scenyta för ny utomhusscen i Plantis. Dessutom blir det en grillplats med elgrillar och en ny boulebana. Park- och gatuavdelningen har samtidigt passat på att förnya amfiteatern samt förbättrat växtlivet och belysningen i parken. Snart kan du ta med dig familj eller vänner på en picknick i Plantis!

Ta en historisk promenad!

Gå på upptäcktsfärd i det forna Falköping, bland stenåldersgravar, kurortsvillor och gamla gränder! Falbygdens museum har tagit fram kartan Follow your past, som tar dig med till några av stadens historiska platser. Ta med en vän och prata om livet förr och nu utmed vägen. Hämta kartan här!

Samtalsstöd till alla medborgare i kommunen

Behöver du någon att prata med i coronatider? Nu kan du få samtalsstöd via telefon eller mejl om du vill dela dina tankar eller din oro. Utan kostnad kan du få stöd och råd om hur du kan hantera din situation. Du kan även vara anonym. För att motverka psykisk ohälsa har Falköpings kommun skapat ett team för samtalsstöd. Läs mer om hur du gör för att ta kontakt!

Det blir Sommargatan i år igen!

Nu kan vi se fram emot ännu en sommar med massor av aktiviter i centrum. Sommargatan med sanddyner, solstolar, schackspel, sittpyramider, bouleplan, trampbilar och café med mera. Nytt för i år är en fotbollsplan och Kulturkvadraten. Den sistnämnda är en satsning av Falköpings bibliotek och Falbygdens museum som öppnar en cityfilial på gågatan. Se karta och läs mer om alla aktiviteter här!

Helt plötsligt – kultur nära dig

I vår och sommar kommer kultur i olika former att dyka upp på olika utomhusplatser runt om i kommunen. Tanken är att kulturinslagen ska poppa upp som överraskningar i vardagsmiljöer – på torget, vid stationen eller utanför affären. Det kan vara musik, teater, dans eller annat. Så håll utkik –plötsligt händer det!

Nu kan gymnasieelever hämta lunchlådor

Från och med måndag 4 maj är kommunens alla gymnasieelever välkomna att hämta en lunchlåda med varm mat, varje vardag som är skoldag. Det gäller även de elever som går i en fristående skola eller pendlar till andra kommuners gymnasieskolor. Kostavdelningen och IT-avdelningen har skapat en ny e-tjänst som används vid beställning av lunchlådan. Läs mer om vad som gäller här!

Ta en konstpromenad!

Kultur- och fritidsförvaltningen hjälper dig att hitta till konstverk och street art som finns att se utomhus i Falköpings stad. Ladda ned den fina kartan Follow your art PDFoch ta med dig en vän. Kartan innehåller även tips om hur ni kan titta på och prata om konst!

Njut av vår härliga natur – men tänk på att visa hänsyn!

Sköna maj är här och vårsolen gör att många söker sig ut i naturen. Det ökar ditt välbefinn­ande och bidrar till bättre fysisk och psykisk hälsa. Våren är en känslig tid för både djur och natur, så tänk på att du måste visa hänsyn och hålla avstånd! Utforska gärna nya platser i närområdet, där färre människor vistas. Läs mer om allemansrätten och goda tips på kultur- och fritidsförvaltningens webbsida.

Behöver du hjälp med att handla mat eller mediciner?

Från och med måndag 20 april kan du som är över 70 år, eller tillhör en annan riskgrupp för covid-19, få hjälp med att handla matvaror eller hämta ut dina mediciner från apoteket. Falköpings kommun och Svenska kyrkan i Falköping samarbetar för att kunna hjälpa dig med dessa inköp.
Läs mer om vad som gäller för att få hjälp att handla

Böcker hem till dörren!

Falköpings bibliotek ger många boktips på sin webbsida. Nu har alla över 70 år möjlighet att få böcker direkt hem till dörren, helt gratis! Beställ böcker via telefon eller mejl. Böckerna levereras tisdagar och torsdagar kl. 13-16. Tjänsten gäller till 31 maj i hela kommunen. Läs mer om tjänsten "Boken kommer"länk till annan webbplats

Prova det digitala biblioteket!

Du kan låna e-böcker, e-ljudböcker och e-film på bibliotekets webbsida med hjälp av lånekort och PIN-kod. Nu kan du låna upp till fyra e-böcker i en period på sju dagar. Du kan även titta på film (Viddla) och läsa tidningar och tidskrifter från hela världen i PressReader. Läs mer om biblioteket i coronatiderlänk till annan webbplats

Fysisk aktivitet i coronatider

Kommunens folkhälsostrateg tipsar om en ny webbsida som Västra Götalandsregionen skapat för att inspirera til mer rörelse. Här finns massor av tips och instruktioner om hur du kan använda din tid i karantän. Västra Götalandsregionen/Fysisk aktivitet i coronatiderlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Energirådgivning på distans

Nu kan du kommunicera med kommunens energi- och klimatrådgivare via Skype. Ta chansen att få goda råd om energieffektivisering, solceller eller elfordon! Mer information och kontaktuppgifter finns här

Språkvän Online – ett nytt initiativ!

Just nu är det svårt att få till möten i det verkliga livet. Många är isolerade hemma, studerar på distans eller arbetar hemifrån. Men det behöver inte stoppa dig från att träffa nya människor. Det är enkelt att bli språkvän på nätet! Läs mer om Språkvän Online

Livesändning från Hornborgasjön

Våren är här och tusentals tranor har redan landat vid Hornborgasjön. Nu kan du uppleva trandansen via kameror som sänder dygnet runt från naturum Hornborgasjönlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster!

Stöd till det lokala näringslivet

Kommunen har vidtagit ett antal åtgärder för att underlätta för lokala företagare som fått ekonomiska svårigheter på grund av coronakrisen. Betalningsvillkoren för fakturor från kommunen kan ändras och leverantörer kan få betalning snabbare. Resurserna för rådgivning har stärkts och uteserveringar får tillstånd att öppna tidigare. Läs mer om kommunens åtgärder

Lyft på Mösseberg!

Nu har utsiktstornet fått ett nytt fint tak. Det kom på plats med hjälp av en stor lyftkran, se film på kommunens Facebook-sidalänk till annan webbplats. Tornet öppnas för besökare den 1 maj.

Alla barn älskar djurparken! Lekplatsen bortanför ladugården får just nu ett rejält ansiktslyft. Ett nytt lekredskap med rutschkanor och klätternät står färdigt att använda och en ny hinderbana är på gång.

Motions- och idrottsaktiviteter utomhus

Tänk på att det är viktigt att röra på sig även i virustider! Många idrottshallar har avbokats, men kultur- och fritidsförvaltningen vill tipsa föreningar och enskilda personer om att det finns stora möjligheter att aktivera sig utomhus. Konstgräsplanerna Ållevi och Odenvi är tillgängliga, när de inte är bokade. Det finns även många gräs- och grusplaner för spontanfotboll. Löparbanorna på Odenplan, betongparken och utomhusplaner för beachvolley är andra tips. Njut även av alla vandringsleder och motionsspår som finns på Mösseberg och i övriga tätorter!

Cykling på Mösseberg

Har du testat den nya pumptracken vid Motionscentralen? Om inte, kanske det är dags att ta fram cykeln och träna lite teknik eller bara köra i härliga gupp! På berget finns också tre spår för mountainbike som är 0,6 km, 2,5 km eller 3,5 km. Läs mer om allt du kan göra på Mösseberg!

Discgolf

Discgolf är en rolig aktivitet för både stora och små! Nio-hålsbanan, som passar bäst till familjen eller gänget, har också fått ett lyft tack vare föreningen Oddjobs. Spelet är gratis och discar kan hyras på Mössebergs camping eller Mössebergsgården. Läs mer om discgolf här

Fritidsaktiviteter
Mössebergs friluftsområde

Kulturtips för dig som sitter hemma i karantän

Livet kan bli torftigt med begränsade möjligheter att träffas eller delta i olika kulturaktiviteter. Därför har kultur- och fritidsförvaltningen sammanställt en webbsida med tips på nya sätt att ta del av kultur. Hemifrån soffan eller utomhus när du själv vill.

  • Tips på kulturella aktiviteter och sevärdheter utomhus i Falköping med omnejd.
  • Länkar till konst- och museivisningar, musik och teater från Sverige och världen att ta del av via webben.
  • Tips hur du kan streama film och låna e-böcker via Falköpings bibliotek.

Karantärkultur Falköping

Odenbadet är öppet!

Personalen på badhuset hälsar att de har öppet som vanligt. Vattenbassängerna är desinficerade med klor och UV-ljus. Det dödar både bakterier och virus. Läs mer på Odenbadets webbsida