Våra utställningar

Falbygden på glasplåt, 8/12 - 23/2 2020

svartvitt foto av svandammen i Plantis, när allt var nytt.

Under första halvan av 1900-talet var många bygdefotografer verksamma här. Det fanns både yrkesfotografer och amatörer. Allesamman använde sig mestadels av glasplåtar som negativ vid framkallning av bilderna. Nu visas ett urval bilder från museets samlingar med motiv från Falbygden under 1900-talets första hälft.

Fotona kompletteras med tidens kamerateknik från museets samlingar.

Invigning

Söndag 8 december kl 11.45, i samband med Andra advent på museet.öppnas i nytt fönster
Flöjttrio från musiksskolan spelar. Portarna slås upp.

Utställningen visas under perioden 8/12 - 23/2.

droppfromad julgranskula i rött, med vita prickar

Museets julkalender - Färden mot jul, 1/12 - 31/12

En miniutställning i kalenderform om förberedelser inför och traditioner kopplat till julfirandet. Julen är en magisk tid, full av uppladdning och förväntan. Ända sedan julfirandet var nytt under medeltid har månaden inför varit full av förberedande arbete och närmast ritualliknande seder. Kanske är uppladdningen inför jul lika viktiga som själva julfirandet?

Varje dag öppnas en ny lucka i färden mot jul, på museet samt på hemsidan, med något om julförberedelser och julfirande.


Lager av historia - en stenrik utställning om Falbygdens geologi

foto av "Geologens köksbänk" i utställningen Lager av historia

Geologi är historia. Jordens historia. Berättelser om det allra äldsta. Välkommen att upptäcka en ny värld!

foto av den lilla röda vaktmästarstugan

Utställningen Lager av historia berättar en berättelse som börjar för 1700 miljoner år sedan. Det handlar om Falbygdens geologi och hur Västergötlands Platåberg bildades. Kolla in de olika bergarter och mineral bergen är uppbyggda av! Hitta ortoceratiten och skåda landskapet "från ovan".

Historien fortsätter i landskapet. Genom att besöka historiska platser kan du resa i tiden. Välkommen att upptäcka en ny värld!

Lager av historia visas i Vaktmästarbostaden, den lilla röda stugan bredvid museet, från 26 maj. Säg till i receptionen om du vill kika! Utställningen är producerad av geolog Torbjörn Persson på uppdrag av projekt Platåbergens Geopark.

Museets fasta utställningar

fotomontage med Hallonflickan, Lena borg och Ållebergskragen

Forntid på Falbygden

...och tusen år till

Ta del av Falbygdens spännande historia genom unika fornfynd och kulturhistoriska föremål.

Se exempelvis skelettet av en 9000 år gammal hund, den unga Hallonflickan som offrades till gudarna, kopior av den mäktiga guldhalskragen från Ålleberg och Gerumsmanteln - Sveriges äldsta klädesplagg. Följ sedan Falbygdens utveckling under de senaste tusen åren genom berättelser, föremål och bildspel.

Du hittar Forntid på Falbygden ...och tusen år till en trappa upp.

Ur gömmorna

I museets samlingar finns cirka 35 000 kulturhistoriska föremål, det vill säga föremål från sen medeltid fram till 1940/50-talet. Det rör sig om allt från enklaste vardagsting till unika praktföremål. I miniutställningen Ur gömmorna visas ett litet urval framplockat ur museets "gömmor".

Du hittar Ur gömmorna en trappa ner, i montrar bredvid Handelsboden.