Publicerad: 2019-12-09

Lucka 9 - Färden mot jul

Varje dag hittar du en ny "lucka" i museets adventskalender här samt inne på museet, med något om julförberedelser och julfirande.

ölkanna i trä från vänersborgs museum.

Ölkanna i trä, Vänersborgs museum.

Lucka 9 - Anna med kanna och lutfisk


Till julförberedelserna i det gamla bondesamhället hörde bryggandet av julölet. Vanligast var att ta itu med brygden på Anna-dagen den 9 december, som därmed ofta kallades ”Anna med kanna”. Öldrickandet kring jul tycks ha anor tillbaka till det fornnordiska midvinterfesterna, då man drack jul för god årsväxt och fred.

Anna-dagen markerar också att det är dags att
börja bereda julens lutfisk. Torkad fisk lutas med hjälp av vatten, soda och släckt kalk för att mjukna och bli lättare att äta. För att fisken ska få sin perfekta konsistens ska den genomgå flera olika faser som sammanfattas i ramsan tre dagar i vatten, tre dagar i lut, tre dagar i lutvatten och sedan vattnar man ut.

Fiskar uppspända med trästickor hängades i lång rad för att torka

Spillånga, utspänd för att torka.