Publicerad: 2019-12-17

Lucka 17 - Färden mot jul

röd droppformad julgranskula  med vita prickar

Varje dag hittar du en ny "lucka" i museets adventskalender här samt inne på museet, med något om julförberedelser och julfirande.

Lucka 17 - Julklappar


Ordet ”julklapp” kommer från början av klapp som i betydelsen knackning på en dörr. Det var tradition att smyga runt på julafton och knacka på dörrarna i stugorna i byn, och öppnades
dörren kastade man snabbt in en skämtgåva. Det kunde handla om ett vedträ eller kanske en halmfigur. Med på ”gåvan” fanns ofta en vers till mottagaren, inte sällan rätt elak och grov.

I miljöer där man hade det bättre ställt har dock julgåvor som liknar dagens tradition funnits redan från 1700-talet. Då var det ”julbocken” som stod för julklappsutdelandet.

I november varje år sedan 1988 utser Svensk Handel årets julklapp. Det som väljs ska vara en aktuell produkt som tros kunna sälja bra och även kunna anses tidstypisk. Första året var det en bakmaskin och i år mobillådan. Genom åren har det varit bl.a. mössan, kokboken, verktyget, en upplevelse, aktivitetsarmbandet, robot-dammsugaren och det återvunna plagget.

julklappar i vitt papper med röda blommor, omknutna med röda snören.