Program

Januari 2021

Gerumsmanteln här kan du anmäla dig

Historielunch om Gerumsmanteln
- ett spännande mossigt fynd

Torsdag 14/1 sändes historielunchen om Sveriges äldsta bevarade klädesplagg. En fascinerande mantel som lockar till teorier om ond bråd död. Men vad är det egentligen som har hänt? Under ca 20 minuter berättar vi om varför en yllemantel kan ha förankrats med stenar djupt ner i mosse, men också om hantverket bakom den 2,5 m långa manteln.

Se föredraget fram till 28/1 2021 - klicka på länken
Lunchlive om Gerumsmanteln - YouTubelänk till annan webbplats

Nytt datum:
Onsdag 27/1, kl. 19
Föredrag - Slaget på Åsunden för 500 år sedan.

Välkommen till ett digitalt föredrag från Kulturarv Falbygden*.
Elisabet Frick berättar om Sten Sture d.y. som för 500 år sedan blev dödligt sårad i ett slag mot danskarna på Åsundens is.

Sten Sture var slottsherre på Örebro slott, ståthållare över Västergötland. Vem var han egentligen? Varför trotsade han kung Kristian II?

Föredraget kommer livesändas digitalt via youtube. För att kunna ta del måste du boka din plats (skriv in din e-postadress nedan). Som bekräftelse får du ett mail med länken till föredraget. OBS: begränsat antal platser!

*Kulturarv Falbygden är samlingsnamnet på vår gemensamma avdelning. Falbygdens museum och Ekehagens Forntidsby verkar tillsammans för att göra kulturarvet spännande för fler.

Anmäl dig till föredrag- Slaget vid Åsunden 27/1 2021, kl. 19.00

Februari 2021

Hunden från Almeö Historielunch 11 februari

Torsdag 11/1 klockan 12.30
Historielunch - Sveriges äldsta hund

Välkommen till Kulturarv Falbygdens* digitala Historielunch om Sveriges äldsta hund.

Under ca 20 minuter berättar vi om det äldsta fyndet av tamhund i Sverige. Det kommer från Almeö vid Hornborgasjön. Hunden har fått en fin och omsorgsfull begravning, en människas bästa vän. Vad vet vi om den här hunden och vad vet vi om tiden och miljön den levt i? Och det finns fler spännande fynd av forntida hundar från Falbygden…

*Kulturarv Falbygden är samlingsnamnet på vår gemensamma avdelning. Falbygdens museum och Ekehagens Forntidsby verkar tillsammans för att göra kulturarvet spännande för fler.

Anmäl dig till historielunchen om hunden 11/2 kl. 12.30