Program 2021

Juli

till och med 26 september
Ströget - finrum och vardagsrum.

svartvitt foto av nuvarande S:t Olofsgatan, från tidigt 1900-tal. Man med hatt och käpp, bredvid promenerar en liten flicka i klänning och halmhatt

"Ströget”, Falköpings ikoniska promenadstråk, har en historia värd sin egen utställning. Följ utvecklingen av gatan som binder samman den gamla staden med centrat vid järnvägen i sommarens utställning.

Utställningen visas till och med 26 september.

till och med 22 augusti
Digital Megalitrunda

Hur många megaliter (storstensgravar från stenåldern) hinner du besöka i sommar? Delta i vår digitala tipsrunda Megalitrundan och leta dig fram till 23 platser runt om i vår bygd. Chans till fina vinster för den som besvarar alla frågorna. Den digitala Megalitrundan pågår till 22/8. Läs mer här!

till och med 22 augusti
Vikingatid på Köttorget

När två halshuggna skelett hittades på Köttorget i staden 2016, öppnades dörren på glänt till ett dramatiskt minne från vår forntid. Utställningen Vikingatid i Falköping berättar mer om vad som kan ha hänt. Du hittar den på Sommargatan vid Köttorget i Falköping.

Under juli månad besöks torget av "riktiga" vikingar från Wästgöta hird. Kanske kan du få känna på ett svärd eller testa en vikingahjälm. Håll utkik efter dem på lördagar under juli månad (ej 10/7), kl 11-ca 14/15.

Augusti

söndag 29 augusti, kl 14
Arkeologidagen - Vikingatid i Falköping

Häng med till vikingatiden i Falköping! Guidad visning om de halshuggna vikingarna som hittades på Köttorget och Falköping under vikingatid.
Fri entré! Samling på Köttorget kl. 14.00. Vi rör oss i området kring Köttorget och S:t Olofs kyrka.

OBS föranmälan, max 35 deltagare. Ring 0515-88 50 50 eller
maila museet@falkoping.se.

Arkeologidagen är en nationell temadag som arrangeras sista söndagen i augusti varje år av Riksantikvarieämbetet. Du hittar alla arrangemangen runt om i Sverige på www.raa.se/arkeologidagenlänk till annan webbplats

September

söndag 12 september
Ny utställning - Ja må den leva!

Den 12 september 1921 -för exakt 100 år sedan- skedde det första valet med allmän och lika rösträtt för både män och kvinnor i Sverige.

Har du minnen från rösträttsarbetet inför och valdagen 1921, tidnings-artiklar, foton, affischer? Vi på museet tar gärna emot för lån eller gåva, för att kunna berätta mer om den lokala historien.

20-26 september
Museet och Ekehagen under konstnattsveckan

På museet:
Sista chansen att se sommarens utställning Ströget - finrum och vardagsrum.
Vi visar också Ja må den leva! En utställning om allmän och lika rösträtt för kvinnor och män.

På Köttorget, torsdag 23/9:
Vikingar i Falköping. Guidade visningar, vikingaliv, bågskytte, tältläger med mera. Mer information kommer under hösten.

Ett arrangemang i samarbete med Mat&Kultur Falköping.

Oktober

söndag 17 oktober
Invigning IFK - de första 100 åren

Föreningen IFK Falköping jubilerar! I utställningen IFK - de första 100 åren delar de med sig av bilder och minnen samt uppmärksammar kända profiler i klubben.

Ett samarrangemang med IFK Falköping.

November

tisdag- söndag 2-7 november
Höstlov på museet

för alla höstlovslediga. Mer program kommer.

lördag 13 november
Arkivens dag - dela dina foton med oss!

I samband med att museet firar 60 år samlar vi in bilder för just 1960- och 1970-talen. Vi skannar in bilderna och du behåller orginalen. Självklart får du också en digital kopia av fotot om du vill.