Vikingakeramik

Skapat i nutid - inspirerat av dåtid

Under hösten har Falköpings fjärdeklassare skapat keramikföremål tillsammans med keramiker Anna Wennerstrand. Här kan du ta del av dem hemifrån i en form av digital utställning. Det blev totalt nästan 300 föremål, skapade i nutid-inspirerade av teknik och form från vikingatiden.

Projektet

Under November och December 2020 fick alla elever i årskurs fyra möjlighet att skapa keramikkärl med inspiration från vikingatidens föremålsvärld. Eleverna hade lektioner i sina klassrum och keramiker Anna Wennerstrand var med digitalt via länk för att visa och berätta hur hantverket går till.

Tekniken som användes går ut på att rulla korvar av lera som bygger upp kärlet. Sedan arbetas leran över skarvarna så att ytan blir slät.

Keramik

Keramik är föremål som muggar, krukor och skålar som tillverkats i lera. De torkas och bränns slutligen i en ugn för att blir hårda och hållbara. Idag används elugnar. Den första keramiken brändes genom att krukorna ställdes nära en eld. På vikingatiden brändes keramik i gropar, antingen med öppen eld eller slutet under en kupa av lera. Exakt hur ugnarna såg ut vet vi inte idag. Det är dock ett stort område inom experimentell arkeologi.

Det finns olika sätt att tillverka keramik på. Idag används ofta en snurrande drejskiva. På vikingatiden var en vanliga teknik att tumma eller ringla krukorna – den teknik som eleverna fick pröva.


Precis som vi idag har olika kärl för olika användningsområden gjorde vikingatidens människor olika keramikkärl för olika ändamål. Vissa föremål gjordes för att förvara vatten i, andra gjordes för att passa torrvaror som säd och mjöl eller dyrbara vätskor som olja och vin. Det finns också fina kärl som används vid begravningar, offer eller som skattgömma.

Genom olika magring ges leran olika kvaliteter. Magring betyder att leran blandas ut med något annat mer eller mindre grovkorning material, exempelvis grus, hårdbränd lera, snäckskal. Det hindrar leran från att spricka vid bränning.

Keramiker Annas förlagor

svartvita teckningar av fynd av vikingatida keramikskärvor samt hur krukan troligen såg ut.

fynd av vikingatida keramikskärvor, samt hur krukan kan ha sett ut

svartvita teckningar av fynd av keramikskärvor, samt hur krukan kan ha sett ut

fynd av keramikskärvor, samt hur krukan kan ha sett ut

Broddetorps skola

Kika in krukorna från Broddetorps skola. Bra jobbat alla elever i årskurs 4!

Floby skola

Fina alster från fjärdeklassarna i Floby skola! Bra arbetat!

Gustav Dalénskolan

Så här blev keramiken från Gustav Dalénskolan. Fina krukor!

Mössebergsskolan

Eleverna från Mössebergsskolan skapade också vackra keramikkrukor, med inspiration av vikingatid. Känn historiens vingslag!

Odensbergs skola

Tror vikingatidens människor skulle blivit imponerade! Flitiga och kreativa elever i Odensbergs skola formade dessa krukor.

Thorén Framtid

Så här blev krukorna från Thorén Framtid. Bra jobbat allihop!

Vartofta

Fina krukor från Vartofta skolan. Kreativt och flitigt!

Åsle skola

När Åsle skola jobbade med leran formades följande finfina keramik fram. Vikingatidens falbygdsbor skulle ha varit stolta över er!

Åttagårdsskolan

Kolla in krukorna från Åttagårdsskolan. Bra jobbat alla elever i årskurs 4!

Detaljer

Eleverna blev väldigt engagerade i sitt arbete. Många försökte nogsamt efterskapa mönster och former. Andra hittade mer av egen kreativitet i skapandet. Här följer några av alla vackra detaljer som kommer fram i närbild.

Vindängens skola

Också vid Vindängens skolan var skaparlusten stor. Se så fint och välarbetat det blev!

Göra själv?

Vill du själv testa att göra keramik som på vikingatiden? Kolla in när keramiker Anna visar hur man gör steg för steg. På många hobbyaffärer finns bra lera som är självtorkande som passar perfekt att använda hemma i köket.