Grupper och visningar

Grupper och sällskap är varmt välkomna till Falbygdens museum! Boka en guidad visning av basutställningarna, en stadsvandring eller guidning någonstans i landskapet. Du kan också boka ett enskilt besök för dig och din grupp, för att på egen hand ta del av museets utställningar. Hör av dig till museet@falkoping.se eller 0515-88 50 50 så berättar vi mer.

Gå på egen hand

Efter en kort introduktion tar ni del av museet på egen hand.
Kostnad: Gratis! Utanför öppettid: 600 kronor

Forntid på Falbygden... och tusen år till

En guidning av museets basutställningar som tar dig på en resa genom Falbygdens spännande förhistoria fram till modern tid! Visningen tar 45 - 60 minuter.
Kostnad: 750 kronor

Guidningar i Falbygdens förhistoriska landskap

Res tillbaka i tiden tillsammans med våra kunniga arkeologer! Vi erbjuder guidningar på plats vid några av Falbygdens mest storslagna förhistoriska lämningar.

Ekornavallens gravfält – en resa genom årtusenden

Gravfältet ligger vackert beläget längs den slingrande vägen mellan Torbjörntorp och Varnhem, strax intill ån Slafsan. Här har människor begravts under stenålder, bronsålder och järnålder, det vill säga under mer än 4000 år!

Lär dig mer om gravskick och dödstro genom tiderna samt vilka samhällen som skapade de olika gravformerna. Varför kan gravar lära oss så mycket om förhistorien?

Tidsåtgång: Visningen tar 45-60 minuter
Kostnad: 750 kronor

Gånggrifterna i Karleby - de första böndernas liv och landskap

I Karleby ligger gånggrifterna på rad längs landsvägen. En av dem kallas Ragvalds grav och är en av Nordens allra största megalitgravar. I monumenten som byggdes för mer än 5000 år sedan har många människor gravlagts.

Lär dig mer om varför de första bönderna ville bo just på Falbygden och vad de senaste arkeolgiska rönen säger om deras liv, samhälle och död.

Tidsåtgång: Visningen tar 45-60 minuter
Kostnad: 750 kronor

Fornborgen på Mösseberg
- Falbygdens geologi och arkeologi från toppen av ett berg

Från toppen av den del av Mösseberg som kallas Stångaberget, har du en vidunderlig utsikt över Falbygden och Hornborgasjön. Här byggdes en borg redan under stenåldern och resterna av den kan man se än idag. Från utsiktsplatsen i fornborgen lär du dig mer om geologin på Falbygden, varför platåbergen ser ut som de gör och hur inlandsisen har format landskapet.

Tidsåtgång: Visningen tar 45-60 minuter
Kostnad: 750 kronor

Fikakorg

Boka en fikakorg till guidningen, med kaffe och bullar!
Guiden tar med sig korgen till platsen för aktiviteten.

Guiden möter upp dig och din grupp direkt vid fornlämningen på avtalad tid. Kanske vill du se något annat, kom gärna med egna förslag! Visningarna genomförs av guide med arkeologkompetens.

Kostnad: 60 kronor per person. Priset gäller för grupp om max 45 personer, därefter krävs två guider.
Boka: Ring 0515-88 67 60.