Välkommen till Ekehagens Forntidsby!

Lägerplats vid vattnet

Välkommen till Ekehagen utanför Åsarp i Falköping. Vi är ett arkeologiskt friluftsmuseum och en av Nordens största forntidsbyar. Med hjälp av rekonstruerade forntida boplatser, upplevelser och guidningar berättar vi om livet under sten-, brons- och järnålder.

Hos oss är det viktigt att få lära med alla sinnen. Vi vill att du som besökare känner värmen från elden, testar fällan i skogen eller stockbåten i sjön, för att själv erfara hur det kan ha varit i en annan tid.

långhuset representerade stenåldern i lummig ekskog

Byn ligger inbäddad i en vacker ekskog och är verkligen en oas att landa i. Utmed byns naturstig ligger hus och hyddor från sten-, brons- och järnålder. Samtliga rekonstruerade efter arkeologiska utgrävningar. Som besökare vandrar du genom årtusendena med början i jägarstenålder (ca 6000 f.Kr) till järnålderns mitt (200 e.Kr.).

Förutom de forntida miljöerna bjuder också byn på en örtagård, två sjöar med stockbåtar samt en jaktstig som visar äldre tiders fällor och jaktmetoder. Under sommarhalvåret hittar du vildsvin och linderödsgrisar i hägn, medan ko och får strövar fritt på ängen.

Hela sommaren finns också olika hantverk, lekar och "sysslor" att prova på. På programdagarna möter du "riktiga" forntidsmänniskor och experter på forntida teknik och arkeologi.

Verksamheten vid Ekehagens Forntidsby drivs av Falköpings kommun och utgör tillsammans med Falbygdens museum avdelning Kulturarv.

Kartbild över forntidsbyn

Karta över forntidsbyn. Klicka på bilden för att få den större.