Publicerad: 2020-05-20

Vår på Ekehagen!

järnåldershuset från gaveln

Öppettider 23/5 - 14/6

lördagar och söndagar kl. 11-16

Entré: vuxen 60kr, barn 30kr, familj 165kr, singelfamilj 105kr.
Grupp: 40kr/person (minst 10 st)

Mat och dryck

Ekehagens café och matservering är öppen samma tider som övrig by. Här serveras varm lunch, smörgasar, goda drycker, kaffe med hembakt och Klings glass. Slå dig ner inomhus i avståndssäkrade lokaler eller på uteserveringen. Helgens meny hittar du här!öppnas i nytt fönster

Du kan även köpa med fika att äta ute i forntidsbyn. Knacka på rutan så kan vi langa genom fönstret om du vill känna dig extra säker.

Egen matsäck är också tillåtet att äta ute i forntidsbyn. Plocka med er skräp och matrester upp ur byn.

jägarmiljö som speglar sig i vattnet

Forntida miljöer och boplatser

Med hjälp av karta och skyltar utforskar du hyddor och långhus på byns boplatser. Samtliga har arkeologiska lämningar som förlagor och gestaltar en tolkning av hur en forntida boplats kan ha sett ut. Gå in i husen, känn på väggar och material, passa på att provligg bristen och föreställ dig att detta var ditt hem.

vy över ekehagens örtagård, med Myskmalva i förgrunden

Örtagård och odlingar

I Ekehagens örtagård växer över 100 olika växter, klassiska odlade trädgårdsörter men också vilda växter som är ätbara eller använts för medicinskt bruk i en annan tid. Kanske omprövar du vad som ska rensas bort ur täppan där hemma efter ett besök.

familj i båt

Att göra för liten och stor

Det är oftast lättare att förstå om man själv får prova. I forntidsbyn hittar du ett antal aktiviteter du kan göra på egen hand. På med flytvästen och prova stockbåtarna, vi rekommenderar max två vuxna samt att du sitter ner i båten (sittbrädan på båtens botten). Slå flinta eller mal säden till mjöl på bondeboplatsen. Utmana varandra i forntida spel och lekar på järnåldern, här kan ni dra kavel, peta skomakarögat, kasta hästsko och spela hnefatafl. Missa inte Odins ögonstenar - följ dem genom byn och försök klura ut uppdragen. Med mera!


årets två Linderödsgrisar som tittar in i kameran. en rödbrun, en svartfläckig

Djur

Vildsvinen Vera och Vidar bor i sitt stora hägn strax innan boplatsen från bronsåldern. Just nu är det helt klart Vera som bestämmer i hägnet. Hon kommer ofta fram och kollar in den som hälsar på. Efter henne kan Vidar följa, lite mer avvaktande. Mitt på dagen ligger de ofta och sover, kika efter "stenar" som viftar på öronen.

I hägnet vid Bondestenåldern bor linderödsgrisarna Halldis och Hedda. Dessa gristjejer gillar småprat vid stängslet men försök inte klappa dom, för din och deras säkerhets skull. Under varma dagar kan de ligga allra längst ner i hägnet, badandes i sin dypöl.

Våren till ära är också Ekehagens sjö alldeles full av grodyngel och andra småkryp. Kolla in skådespelet!